Sokołów otwiera nowy zakład przetwórczy

W czerwcu rozpoczął działalność zakład rozbioru drobiu, uruchomiony przy Oddziale Sokołów S.A. w Osiu. Nowo powstały zakład został wyposażony w nowoczesne technologie, zapewniające jakość i bezpieczeństwo produkcji. Dzięki tej inwestycji, na rynek została wprowadzona marka Uczta Drób.

Zakład w Osiu wcześniej należał do firmy Gzella, która w 2018 r. stała się częścią firmy Sokołów. Gzella przez lata zajmowała się produkcją wyrobów dojrzewających, surowych i wędzonych. Firma łączyła tradycje masarskie regionu z nowoczesnymi technologiami i restrykcyjnymi normami produkcyjnymi.

Powierzchnia produkcyjna zakładu w Osiu to 11 000 m², a zdolności produkcyjne wynoszą aż 5 000 ton miesięcznie. Załoga liczy około 500 osób. Kolejne 800 osób pracuje w sieci sklepów Delikatesy Mięsne Gzella, obejmującej blisko 220 lokalizacji w różnych rejonach kraju.

Teraz przy Oddziale Sokołów w Osiu uruchomiony został nowy zakład przetwórstwa drobiu. Realizacja inwestycji rozpoczęła się październiku 2019 roku. Przestrzeń zakładu drobiowego, na którą składa się dział rozbioru, pakowania i ekspedycji, to niemal 400 m².

Docelowo, przy funkcjonowaniu zakładu na dwie zmiany, pracować tu ma ok. 40 osób. Zdolności produkcyjne dotyczące podziału i pakowania tuszek drobiowych wynoszą ok. 40 ton na dobę.

Ta inwestycja ma dla nas ogromne znaczenie. Dzięki niej, rozwijamy nasze moce produkcyjne w kolejnym obszarze, jakim jest przetwórstwo drobiu. Postawiliśmy na nowoczesne rozwiązania technologiczne, dzięki którym cały proces przebiega sprawnie i efektywnie.

Dariusz Soszyński, dyrektor oddziału Sokołów w Osiu

Dzięki automatyzacji i zastosowanej technologii, czas od przyjęcia tuszki do wejścia na magazyn zapakowanych elementów z niej pozyskanych, wynosi nie więcej niż godzinę. Surowiec dostarczany do zakładu każdego dnia roboczego jest w tym samym dniu wprowadzany do dystrybucji w sieci Delikatesów Sokołów oraz Delikatesów Gzella.

Uruchomienie rozbioru drobiu w zakładzie w Osiu pozwoliło na wprowadzenie na rynek marki Uczta Drób. Asortyment linii obejmuje takie wyroby, jak kurczak świeży, kurczak rosołowy, poszczególne elementy z kurczaka oraz podroby.

Naszym priorytetem jest niezmiennie dostarczanie konsumentom świeżego, wysokiej jakości, smacznego produktu. Jestem przekonany, że również nasza nowa inwestycja pozwoli nam spełniać oczekiwania konsumentów.

Dariusz Soszyński