ResearchAndMarkets.com opublikował raport o globalnym rynku mrożonek. Wartość globalnego rynku mrożonek w 2018 roku wyniosła 228 miliardów dolarów. Szacunki do 2025 roku zakładają kilkuprocentowy wzrost rok do roku. Oczekuje się też, że segment dań gotowych na rynku mrożonek będzie rósł 2,5–4% rocznie.
Najważniejsze trendy
Bez konserwantów
Z raportu wynika, że rynek mrożonek nigdy nie wydawał się jaśniejszy. Coraz częściej konsumenci gotują świeże posiłki w domu, wolne od konserwantów. Poszukuje się wysokiej jakości mrożonek z obszernych kategorii bezmlecznych, wegańskich, bezglutenowych, bezcukrowych i niskotłuszczowych. Najnowszym trendem technologicznym ma być zamrażanie kriogeniczne, zapobiegające dodawaniu konserwantów przy jednoczesnym zachowaniu znikomego wzrostu mikroorganizmów.
Dania gotowe dla millenialsów
To pokolenie jest gotowe do eksperymentowania i inwestowania w nowe produkty oczekując równolegle wygody i łatwości w użyciu, oczywiście przy zaspokojeniu potrzeb żywieniowych.
Wymagania łańcucha chłodniczego
Mrożonki wymagają optymalnej temperatury około -18 ° C. Nawet najmniejsza awaria systemu łańcucha chłodniczego może spowodować straty. Wymagane jest tu dobrze działające zasilanie rezerwowe i stała czujność. Doskonalenie systemów łańcucha dostaw jest kluczowe dla dynamicznego rozwoju kategorii.
Techniki zamrażania
Raport zwraca uwagę na rosnącą tendencję w stosowaniu techniki IQF, czyli „indywidualne szybkie mrożenie” – metodzie polegającej na przepuszczaniu każdego pojedynczego kawałka żywności przez schładzarkę szokową na przenośniku taśmowym. Ma to zapewnić świeżość artykułów spożywczych, nawet po rozmrożeniu. Groszek zamrożony techniką IQF i zapakowany w karton, tacę z pokrywką lub tacę z krystalicznego PET ma sprzedawać się szybciej niż ten zamrożony „tradycyjną” metodą.
Pełen raport do pobrania: