Polski Kongres Browarniczy 2021

Kolejna edycja Polskiego Kongresu Browarniczego odbyła się w Rzeszowie.

Honorową funkcję gospodarza pełniła w tym roku firma VAN PUR SA – polski producent piwa, właściciel browarów w Łomży, Rakszawie, Jędrzejowie, Zabrzu, Koszalinie oraz Braniewie.
Jagoda Iwańczuk, prezes Van Pur SA, opowiedziała o potencjale i dynamicznym rozwoju firmy
Na kongresie przedstawiciele trzech piwowarskich związków podpisali apel w obronie polskiego piwowarstwa
Polski Kongres Browarniczy to przestrzeń do dyskusji o wyzwaniach, szansach i zagrożeniach sektora

Poniżej krótkie klipy nagrane w trakcie spotkania

Warsztaty “Kod genetyczny piwa” zgromadziły uczestników zainteresowanych pogłębieniem swoich kompetencji sensorycznych
Michał Kopik przedstawił aktualne trendy na rynku piwa.
Bartłomiej Morzycki (ZPPP Browary Polskie) opowiedział o kampanii sektora spirytusowego, skierowanej przeciwko branży piwnej
Andrzej Olkowski zwrócił się do licznie zgromadzonych gości o wspólne działanie w obronie interesów branży
Marek Kamiński przedstawił sytuację na rynku piwa z perspektywy małych producentów
Edycja 2021 zgromadziła najważniejszych dostawców techniki i technologii dla sektora browarniczego w Polsce

Szereg ekspertów na forum przedstawiło najnowsze rozwiązania produkcyjne

Marcin Zakrzewski (Ecolab) opowiedział o 3DTRASAR – technologii dla procesów CIP
Łukasz Klimczak (Hamilton) zajął się optymalizacją kosztów w browarze, prezentując czujniki najnowszej generacji

Adam Matwiejczyk (PePe) mówił o efektywnym myciu zbiorników
Maciej Napierała (Automatech) przedstawił aplikacje zwiększające wydajność produkcji
Krzysztof Knop (Biomerieux) opowiedział o systemie detekcji mikroorganizmów psujących smak piwa
Maciej Szczepanik (Kersia) zajął się hybrydowym smarowaniem transporterów
Michał Gzylewski (Foss) opowiadał o badaniu jakości jęczmienia i słodu
Dariusz Piróg (Patpol) mówił o ochronie własności intelektualnej w branży browarniczej
Aleksandra Demczuk (Grupa Żywiec) zaprezentowała Browar w Elblągu pod kątem ekoinwestycji i dbałości o środowisko
Maciej Głogowski (Alfa Laval) opowiedział o redukcji strat ekstraktu przy zastosowaniu inteligentnego Whirlpoola
Beata Wilusz (Van Pur) zaprezentowała przegląd produktów oferowanych przez firmę w kontekście różnorodności stylów i opakowań
Joanna Tsuman (Centrum Monitorowania Rynku) opowiedziała o piwie bezalkoholowym w handlu detalicznym
Piotr Boreczek (ACO) mówił o nowoczesnych systemach odwodnień
Joanna Kawa-Rygielska opowiedziała o technologiach produkcji piw kwaśnych

W strefie wystawcy toczyły się profesjonalne rozmowy o procesie, jakości i nowych technologiach

Stoisko Hamilton
Kongres zakończył się uroczystą Galą Piwowarską, z rozdaniem medali Good Beer oraz Piwne Akordy

Zapraszamy do obejrzenia filmu z oceny Good Beer, która odbyła się podczas kongresu:

A tak wyglądała ocena PIWNE AKORDY – konkursu piwnych innowacji Polskiego Kongresu Browarniczego:

Dziękujemy wszystkim uczestnikom za liczne przybycie i doskonałą atmosferę.