Kolejna edycja Polskiego Kongresu Browarniczego odbyła się w Rzeszowie.
Honorową funkcję gospodarza pełniła w tym roku firma VAN PUR SA – polski producent piwa, właściciel browarów w Łomży, Rakszawie, Jędrzejowie, Zabrzu, Koszalinie oraz Braniewie.Jagoda Iwańczuk, prezes Van Pur SA, opowiedziała o potencjale i dynamicznym rozwoju firmyNa kongresie przedstawiciele trzech piwowarskich związków podpisali apel w obronie polskiego piwowarstwaPolski Kongres Browarniczy to przestrzeń do dyskusji o wyzwaniach, szansach i zagrożeniach sektora
Poniżej krótkie klipy nagrane w trakcie spotkania
Warsztaty „Kod genetyczny piwa” zgromadziły uczestników zainteresowanych pogłębieniem swoich kompetencji sensorycznychMichał Kopik przedstawił aktualne trendy na rynku piwa.Bartłomiej Morzycki (ZPPP Browary Polskie) opowiedział o kampanii sektora spirytusowego, skierowanej przeciwko branży piwnejAndrzej Olkowski zwrócił się do licznie zgromadzonych gości o wspólne działanie w obronie interesów branżyMarek Kamiński przedstawił sytuację na rynku piwa z perspektywy małych producentówEdycja 2021 zgromadziła najważniejszych dostawców techniki i technologii dla sektora browarniczego w Polsce
Szereg ekspertów na forum przedstawiło najnowsze rozwiązania produkcyjne
Marcin Zakrzewski (Ecolab) opowiedział o 3DTRASAR – technologii dla procesów CIPŁukasz Klimczak (Hamilton) zajął się optymalizacją kosztów w browarze, prezentując czujniki najnowszej generacjiAdam Matwiejczyk (PePe) mówił o efektywnym myciu zbiornikówMaciej Napierała (Automatech) przedstawił aplikacje zwiększające wydajność produkcjiKrzysztof Knop (Biomerieux) opowiedział o systemie detekcji mikroorganizmów psujących smak piwaMaciej Szczepanik (Kersia) zajął się hybrydowym smarowaniem transporterówMichał Gzylewski (Foss) opowiadał o badaniu jakości jęczmienia i słoduDariusz Piróg (Patpol) mówił o ochronie własności intelektualnej w branży browarniczejAleksandra Demczuk (Grupa Żywiec) zaprezentowała Browar w Elblągu pod kątem ekoinwestycji i dbałości o środowiskoMaciej Głogowski (Alfa Laval) opowiedział o redukcji strat ekstraktu przy zastosowaniu inteligentnego WhirlpoolaBeata Wilusz (Van Pur) zaprezentowała przegląd produktów oferowanych przez firmę w kontekście różnorodności stylów i opakowańJoanna Tsuman (Centrum Monitorowania Rynku) opowiedziała o piwie bezalkoholowym w handlu detalicznymPiotr Boreczek (ACO) mówił o nowoczesnych systemach odwodnień
Janusz Rozumecki (JMR)
Michał Lenart (JMR)
Joanna Kawa-Rygielska opowiedziała o technologiach produkcji piw kwaśnych
W strefie wystawcy toczyły się profesjonalne rozmowy o procesie, jakości i nowych technologiach
Stoisko Hamilton
Stoisko Univar
Stoisko Automatech
Stoisko ACO
Stoisko JMR
Stoisko Ruland
Stoisko Vimax
Stoisko Esarom
Stoisko Pepe/Brammer
Stoisko Pall
Stoisko Optiflow
Stoisko Dr Weigert
Stoisko Biomerieux
Stoisko AT Pompy
Stoisko Niwa
Stoisko DSM
Stoisko Kersia
Stoisko Spinex
Stoisko STM
Stoisko Endres Hauser
Stoisko Carotex
Stoisko Nord Napędy
Stoisko Automatech
Stoisko Dr Weigert
Stoisko Veolia
Stoisko Proster
Kongres zakończył się uroczystą Galą Piwowarską, z rozdaniem medali Good Beer oraz Piwne Akordy
Zapraszamy do obejrzenia filmu z oceny Good Beer, która odbyła się podczas kongresu:
A tak wyglądała ocena PIWNE AKORDY – konkursu piwnych innowacji Polskiego Kongresu Browarniczego:
Dziękujemy wszystkim uczestnikom za liczne przybycie i doskonałą atmosferę.