Amerykański oddział firmy aromatyzującej T. Hasegawa zaprezentował swoją całkowicie naturalną, roślinną emulsję koloidową Emulsitract.
Opracowana w Japonii nowa opatentowana technologia umożliwia produkcję kremowych, niskotłuszczowych produktów spożywczych i napojów, przy jednoczesnym ograniczeniu użycia olejów jadalnych. Emulsitract jest dostępny w Stanach Zjednoczonych zarówno w postaci płynnej, jak i proszkowej.
Konsumenci znają bogate odczucie w ustach, jakie zapewnia tradycyjny tłuszcz z pełnego mleka i oczekują tych cech w napojach bezmlecznych, żywności o niskiej zawartości tłuszczu i innych produktach – powiedział wiceprezes ds. badań i rozwoju w T. Hasegawa, Jim Yang.
Stosowanie olejów jadalnych od dawna jest skrótem do symulowania tłuszczu mlecznego w niektórych produktach płynnych, takich jak bezmleczna śmietanka do kawy i dressingi, ale Emulsitract może naśladować ten smak w bardziej naturalnym i autentyczny sposób. Ta technologia może znacznie zmniejszyć zawartość tłuszczu w niektórych napojach, zapewniając jednocześnie pełne odczucie w ustach. Emulsitract jest w stanie zmienić sposób, w jaki podchodzimy do produktów o obniżonej zawartości tłuszczu, bez uszczerbku dla smaku i doświadczenia – dodał Holden Rouse, starszy technolog napojów T. Hasegawa.
Źródło: foodbev.com