Naukowcy z Uniwersytetu w Kopenhadze pracują nad wynalezieniem nowej kategorii białka wegańskiego, obejmującego fermentację całych roślin, takich jak owies i groszek.
Duńscy naukowcy z Wydziału Nauk o Żywności Uniwersytetu w Kopenhadze otrzymali 9 mln USD na rozwój podstawowej wiedzy niezbędnej do wynalezienia całkowicie nowej kategorii białka wegańskiego, jako zrównoważonej alternatywy dla białka zwierzęcego.
W Proferment wykorzystujemy fermentację, aby zoptymalizować źródła białka pochodzenia roślinnego, by zwiększyć zawartość składników odżywczych, jednocześnie tworząc smaki i tekstury, które są atrakcyjne dla ludzi i zapewniają dobre wrażenia smakowe – informuje profesor Dennis Sandris Nielsen, główny badacz uniwersytetu w Kopenhadze.
Celem jest stworzenie koncepcji wykorzystującej fermentację, aby sprostać wyzwaniom, które pojawiają się podczas wykorzystywania roślin jako alternatywy dla białka zwierzęcego. Badania potrwają od 2022 do 2027 roku.
Źródło: vegnews.com