Browar Górniczo-Hutniczy

prezentacja browaru – materiał nadesłany przez Browar Górniczo-Hutniczy

Browar Górniczo-Hutniczy pojawił się na piwnej mapie 24 stycznia 2020 roku, kiedy to nastąpiło oficjalne otwarcie i polały się pierwsze kufle piwa. Pierwsze prace koncepcyjne powstania mini-browaru restauracyjnego, który miał zostać umiejscowiony w Akademickim Centrum Kultury – Klubie Studio, rozpoczęły się w 2010 roku. W kolejnych latach nawiązana została współpraca z dostawcą technologii piwowarskiej (2012), opracowana dokumentacja techniczna i architektoniczna dla linii produkcyjnej browaru (2014) oraz przygotowane zostało miejsce przyszłego funkcjonowania Browaru – przebudowany, rozbudowany i nadbudowany został Klub Studio, będąc w pełni przygotowanym na podpięcie linii produkcyjnej. (2016-2017). Formuła prawno-finansowa oraz pozostałe aspekty zostały rozwiązane w 2018 roku a końcowy montaż, rozruch i odbiór instalacji ukończył się w 2019, rozpoczynając tym samym nowy etap.

Browar jest instalacją niemieckiej firmy Kaspar Schulz. Warzelnia składa się z dwóch naczyń obitych powłoką miedzianą, o wybiciu 10 hl. Część fermentacyjną tworzy 10 tanków cylindryczno-konicznych o pojemności 20 hl każdy. Dodatkowe 4 tanki wyszynkowe zaopatrują bar Klubu Studio podczas koncertów i wydarzeń akademickich.

Finalnie, BGH powołany został z okazji Jubileuszu 100-lecia Akademii Górniczo-Hutniczej im. Stanisława Staszica w Krakowie a do jego współtworzenia zostali zaproszeni studenci, absolwenci, pracownicy i sympatycy AGH. Samo powstanie Browaru nawiązuje do bogatych korzeni kulturowych łączących piwowarstwo, górnictwo oraz Akademię, w szczególności poprzez tradycyjny sposób świętowania Dnia Górnika oraz Dnia Hutnika. Istotnym aspektem jego codziennej działalności jest współpraca z różnymi podmiotami z branży około piwowarskiej, działalność naukowa oraz dydaktyczna.