Wiosenne Warsztaty Sokownicze i Napojowe w 2023 roku odbyły się w Gdańsku. Przedstawiciele wiodących zakładów produkcyjnych sektora napojowego przyjechali nad brzeg Bałtyku aby, jak co roku, podyskutować o trendach i technologiach. Obradom patronował browar Amber – zakład z 30-letnią tradycją warzenia doskonałych piw na Pomorzu.
- Jacek Grzech (Eurowater) opowiedział o najpopularniejszych metodach przygotowania wody w przemyśle napojowym
- Jędrzej Gorczyński (Calvatis) mówił o higienie w pakiecie premium
- Karolina Żbikowska (Realco) opowiedziała o enzymatycznych metodach usuwania biofilmu
- Piotr Materek (Krones) opowiedział o optymalnym designie linii rozlewniczej do każdego zastosowania
- Marek Skrętny (Browar Amber) przedstawił zebranym Gospodarza edycji – pomorski rzemieślniczy browar Amber
- Mateusz Kawecki i Jan Kwiatoń (Anton Paar) przedstawili ofertę rozwiazań laboratoryjnych i procesowych
- Monika Stoma (UP w Lublinie) przedstawiła przegląd światowych trendów w napojach i ambient marketingu
- Bożena Waszkiewicz-Robak (IBPRS)przedstawiła obszerny referat dotyczący aspektów technologiczno-zdrowotnych napojów roślinnych
- Dorota Kręgiel (Politechnika Łódzka) zajęła się złą stroną mocy drobnoustrojów, czyli problemami z zachowanie mjakości napojów bezalkoholowych
- Emilia Osmólska (UP Lublin) mówiła o nowoczesnej analizie jakości soków
- Waldemar Karaszewski (STM) opowiedział o strategiach zarządzania spręzonym powietrzem w zakładzie rozlewniczym
- Beata Jabłońska i Jakub Dzida z firmy AKE
- Jacek Grzech na stoisku Eurowater
- Maciej Reczuch i Arkadiusz Jendryczko z firmy Ruland
Wisienką na torcie była wycieczka techniczna do Browaru Amber
Uczestnicy mieli również możliwość obejrzenia zakładu produkcyjnego firmy TES STM
Dziękujemy za udział wszystkim uczestnikom
Bikotech zaprasza również do udziału w jesiennym Polskim Kongresie Napojowym