Krajowe Stowarzyszenie Mleczarzy – znamy laureatów nagród i ocen 2023

Podczas kolejnej konferencji Krajowego Stowarzyszenia Mleczarzy w Kudowie wyróżniono siedem podmiotów, które zgłosiły swój udział w konkursie Innowacje Techniczne i Technologiczne w Mleczarstwie:

  • Za nowy laminat monomateriałowy do pakowania serów – EXPACK sp. z o. o. spółka komandytowa
    Za innowacyjne ekologiczne opakowanie aseptyczne, nie zawierające warstwy alumi-nium Ecoplus – Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Łowiczu
  • Za niestandardowe rozwiązania poprawiające dobrostan zwierząt” – Gospodarstwo Rolne Cezary Banach
  • Za nowoczesną metodę schładzania mleka z odzyskiem ciepła – Gospodarstwo Rolne Urszula i Krystian Kretek
    Za mikrobiogazownię rolniczą – Gospodarstwo Rolne Piotr i Marek Gogolewski
  • Za nowoczesną oborę z zapleczem technologicznym – Gospodarstwo Rolne Anna i Krzysztof Szewior
  • Za zastosowanie metody NIR do kontroli jakości i sterowania procesem technologicznym w oparciu o analizę chemiczną półproduktu (produkt dojrzewający przed dojrzewaniem) w zastępstwie za analizę chemiczną produktu gotowego (dojrzałego) – Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Giżycku.

Wyróżniono także mleczarnie, które zgłosiły swój udział w  XXXI Krajowej Ocenie Przetworów Mlecznych. Oto laureaci.

Grupa Mleko spożywcze, w tym mleko niskopasteryzowane, mleko wysokopasteryzowane, mleko UHT
SM „MLEKPOL” W GRAJEWIE za MLEKO ŁACIATE 3,2 % 1l
OSM WART-Milk za MLEKO UHT MEADOW STAR (1 l, 3,2%tł.)

Grupa Sery podpuszczkowe, w tym sery holenderskie, szwajcarsko-holenderskie, nalewane (tylżycki i pochodne), pleśniowe (z porostem i przerostem pleśni), długo dojrzewające (powyżej 3 miesięcy w tym typu szwajcarskiego i włoskiego do tarcia) i pozostałe (cheddar, mozzarella, sery solankowe, sery smażone)
CIECHANOWSKA SM za SER GRILLOS
SM „MLEKPOL” W GRAJEWIE za SER ZŁOTY MAZUR (plastry 150 g)
OSM W ŁOWICZU za SER „KSIĘŻĄK” ( 130 g)
LAZUR -SZGPR za SER PLEŚNIOWY LAZUR ZŁOCISTY (plastry 100 g)
OSM MYSZKÓW za SER GOUDA Z ORZECHEM WŁOSKIM
OSMWŁOSZCZOWA za LINIA SER PLASTRY (150 g ) GOUDA, EDAMSKI, WŁOSZCZOWSKI, RAJSKI, MAZDAMER

Grupa Twarogi i twarożki, w tym twarogi produkowane metodą tradycyjną, twarogi produkowane z zastosowaniem nowoczesnych technik produkcyjnych, serki twarogowe ziarniste, serki twarogowe homogenizowane produkowane metodą wirówkową i ultrafiltracji, serki smakowe
CIECHANOWSKA SM za SER TWAROGOWY PÓŁTŁUSTY W POSYPCE
SM „MLEKPOL” W GRAJEWIE za TWARÓG MAZURSKI SMAK PÓŁTŁUSTY KLINEK ( 250 g )
OSM W GRODZISKU MAZOWIECKIM za TWARÓG Z GRODZISKA PÓŁTŁUSTY (250 G)
OSM W ŁOWICZU za SERKI ŚMIETANKOWE AKSAMITNE O SMAKU NATURALNYM, Z ZIOŁAMI, ZE SZCZYPIORKIEM
SM UDZIAŁOWCÓW za TWARÓG ŚMIETANKOWY ZE STRZAŁKOWA BEZ LAKTOZY
OSM WŁOSZCZOWA za TWARÓG PÓŁTŁUSTY KRAJANKA (400 g)
OSM WŁOSZCZOWA za TWARÓG NA SERNIK ( 1 kg )

Grupa Mleko fermentowane, w tym mleko fermentowane naturalne, mleko fermentowane smakowe, napoje na bazie mlek fermentowanych
OSM W ŁOWICZU za zestaw JOGURT Z BŁONNIKIEM BEZ LAKTOZY: -Jogurt bez laktozy marchwiowo – pomarańczowy, z błonnikiem, płatkami jęczmiennymi, otrębami owsianymi, siemieniem lnianym i witaminami; A,D,E.
– Jogurt bez laktozy wieloowocowy ze szpinakiem, błonnikiem, płatkami jęczmiennymi, otrębami owsianymi, siemieniem lnianym i witaminami: B2, B6, B12,
– Jogurt bez laktozy jabłkowy z burakiem ćwikłowym, błonnikiem, płatkami jęczmiennymi, otrębami owsianymi, siemieniem lnianym i koenzymem Q10.

Grupa Masło i mleczne produkty wysokotłuszczowe, w tym masło, ½ masło, ¾ masło, tłuszcz mleczny do smarowania, bezwodny tłuszcz mleczny

OSM W ŁOWICZU za MASŁO EKSTRA BEZ LAKTOZY
SM WRZEŚNIA za MASŁO WRZESIŃSKIE EKSTRA

Grupa Desery na bazie mleka i śmietanki
SM „MLEKPOL” W GRAJEWIE za DESERY Z MAŚLANKĄ: z nata de coco i kawałkami czekolady, o smaku tarty cytrynowej, o smaku muffinki jagodowej (170 g)

Statuetkę „Produkt Mleczny Roku 2023″ otrzymała OSM W ŁOWICZU za MAŚLANKĘ JAGODA, POZIOMKA, BORÓWKA