Sztandarowa konferencja dotycząca techniki i technologii w przemyśle mleczarskim odbyła się w formule online.
W roku 2020, mimo pandemii, Ecolab dokonał więcej działań serwisowych aniżeli w roku poprzednim. Z prezentacji wynika, że firma doskonale dopasowała się do aktualnej sytuacji – zgodnie z zasadą „kto się nie rozwija, ten się cofa”.
Rekuperacja, wymienniki ciepła i kogeneracja – to główne inwestycje mleczarstwa w ostatnim czasie. W paru przypadkach zastosowano inteligentnego leda. Oprócz klasycznej fotowoltaiki mamy również rozwiązania hybrydowe: produkcja prądu i ciepła, zastosowanie grafenu. Bardzo popularne w polskim mleczarstwie są pompy ciepła i zagospodarowanie osadu ściekowego. Robotyzacja paletyzowania i pakowania to również częste inwestycje.
Coraz częściej mleczarnie wprowadzają opakowania biodegradowalne. Mamy też ciekawy przykład księgowania faktur przez roboty – w tym kierunku zaczyna iść polskie mleczarstwo.
Przemysł spożywczy otrzymał (stan na koniec stycznia) ponad miliard złotych wsparcia ze WPR. Limit nie jest wykorzystany, liczymy że będzie kolejny nabór na przełomie II/III kwartału 2021r. Być może duże przedsiębiorstwa również zostaną dopuszczone do finansowania.
Prawie 40% wszystkich zaakceptowanych wniosków z programu wsparcia działań informacyjnych i promocyjnych poszło na działania sektora mleczarskiego.
Stworzenie sklepu internetowego, z zachowaniem łańcucha chłodniczego – może być ciekawym sposobem pozyskania dotacji. Chodzi o skrócenie łańcucha dostaw i wyeliminowania pośredników. 16% wszystkich zakupów w Polsce odbywa się online, dlatego takie działania mają sens, szczególnie w przypadku mniejszych spółdzielni. Maksymalna kwota dotacji to 325 tysięcy zł, nabór ruszy w marcu 2021.
Co dalej?
Czy się opłaca?
Jeżeli wyparkę będziemy myli chociaż raz dziennie -wychodzi nam z tego ponad 13 ton samej zasady sodowej miesięcznie. Są to ogromne ilości, stanowiące ogromne wyzwanie środowiskowe. Temat podjął Janusz Kroll z firmy A-lima-bis. Aby móc skutecznie prowadzić proces recyklingu – trzeba było znaleźć odpowiednią membranę. Membrana nanofiltracyjna oferowana przez A-lima-bis może pracować w wysokich temperaturach.
Co daje proces?
Cały proces badamy w naszym zakładzie produkcyjnym, o 80% mniej zrzucamy kwasu azotowego do ścieków, obniżamy też poziom ChZt
– zapewnił Janusz Kroll
Długi i wyczerpujący referat dotyczący wszelkich aspektów zarządzania wodą lodową w przemyśle mleczarskim zaprezentował Jan Marjanowski z Marcor.
Monitoring mętności jest stosunkowo prosty a bardzo przydatny w zarządzaniu sytuacjami awaryjnymi. Hybrydowa filtracja jest z kolei podstawą utrzymania wody lodowej w dobrej kondycji
doradził użytkownikom Jan Marjanowski
Interesującą prezentację dot. wykorzystania procesów enzymatycznych w technologii mycia instalacji membranowych obciążonych tłuszczami zaprezentował Janusz Wierbiłowicz (Novadan)
Dla firmy Sealed Air cele zrównoważonego rozwoju są celem samym w sobie: chodzi głównie o redukcję zużycia energii i ograniczenie śladu węglowego. Do 2025 roku wszystkie opakowania oferowane przez firmę będą gotowe do recyklingu.
Firmę reprezentował Maciej Gierszewski, który w swojej prezentacji skupił się na rozwiązaniach technicznych i zaletach oferowanych maszyn pakujących.
Gierszewski zwrócił uwagę na rolę próżni w zachowaniu dobrych parametrów pakowanego sera.
Gierszewski zakomunikował, że firma oferuje pierwszy worek termokurczliwy zdatny do recyklingu. Niektóre parametry ograniczały możliwości recyklingu chemicznego, jednak to wyzwanie zostało pokonane.
Folie oferowane przez firmę zawierają w sobie recyklaty, są lżejsze oraz zdatne do chemicznego recyklingu. Przy produkcji miliona opakowań – zmniejsza się zużycie plastiku o 3 tony.
Trzy podstawowe elementy, które pozwolą nam lepiej zarządzać pompą to inteligentne sterowanie, pomiary oraz systemy nadrzędne i usługi systemowe – mówił Witold Prusiński z firmy Grundfos
Dzisiaj ląduje łazik na Marsie i tak mi się skojarzyło, że te rozwiązania, które pan zaprezentował wpisują się wprost w technologie zgoła kosmiczne – podsumował wystąpienie Prusińskiego przewodniczący sesji.
Trepko to jedyny producent w branży, który może zaoferować w pełni zautomatyzowane linie – od podania produktu aż po paletyzację. W Polsce w obu zakładach Trepko zatrudnia łącznie 490 osób.
W 2020 roku na sam polski rynek Trepko sprzedało pięć maszyn pakujących produkty w wiaderka o wydajności 4 tysięcy wiader na godzinę.
Ostatnie dziecko Trepko to dwa automaty do pakowania w kartony, sterowane z jednego interfejsu.
Paweł Łagoda zaprezentował szereg innowacyjnych urządzeń sprzedanych w 2020 roku przez firmę. Opowiedział o wydajnościach oraz o nowych wymaganiach i oczekiwaniach klientów.
Nasze automaty są w stanie zapakować każdy rodzaj tacki, mamy też wiele nowych pomysłów jak zapakować dla Państwa produkty mleczarskie – podsumował Łagoda.
W mleczarstwie para jest podstawowym nośnikiem ciepła.
Mówiąc para – myślimy najczęściej o parze technicznej, nazywanej parą brudną. Dla niektórych aplikacji para brudna może być niewystarczająca, ze względu na zanieczyszczenia i wtórne zanieczyszczenia oraz złą jakość kondensatu.
Dariusz Bucholc z firmy SpiraxSarco zachęcał do poważniejszego podejścia do jakości użytkowanej pary, stosowanej przy kontakcie z produktem spożywczym. Doskonałym rozwiązaniem mogą być wytwornice pary czystej.
Konsumenci coraz więcej wagi przywiązują do troski o środowisko oraz do naturalnego pochodzenia produktów – rozpoczęła swoją prezentację Monika Sowa z Zentis
Covidowa era silnie wpłynęła na rynek, skupiamy się bardzo na układzie odpornościowym i zdrowiu, jako najważniejszym czynniku zakupowym.
Bardzo istotna linia to ewolucja roślinna – jako alternatyw dla mięsa i mleka, coraz częściej nie tylko weganie ale także fleksitarianie. Z punku widzenia mleczarstwa mogą to być tzw. hybrydy np. połączenie mleka z wyciągami z owsa.
Kolejny ważny aspekt to zaangażowanie w ekologię.
Kolejne zmiany zachowań: wszyscy chcemy mieć poczucie tożsamości, być może żywność może być sposobem na odnalezienie swojej tożsamości: to co jemy – może stawić wyraz tego, kim jesteśmy.
Przy produktach mleczarskich smak i aromat, ale także tekstura i obniżona zawartość cukru mogą być czynnikami zachęcającymi do zakupu produktów mleczarskich – podsumowała Sowa.
Klasy higieny a zawory procesowe to tytuł wystąpienia Daniela Palucha z firmy Tuchentagen.
Komponentów klasyfikujemy według klas czystości
Do produkcji świeżego mleka czy piwa o krótkim okresie trwałości – można stosować podstawowe klasy zaworów, natomiast produkty o wydłużonym okresie trwałości wymagają, szczególnie przy procesie rozlewu, zaworów klasy aseptycznej – tłumaczył Paluch. Prelegent omówił zalety oferowanych przez swoją firmę zaworów higienicznych.
Aluminium i PET – to podstawowe materiały, którymi zamykane są produkty mleczarskie.
W przypadku recyklingu aluminium – potrzeba tylko 5% energii zużytej do jego produkcji ,aby wyprodukować nowe aluminiowe wieczko – powiedział Artur Lipiński z Constantia ColorCap.
Oprócz wieczek firma posiada produkty do maszyn rolowych na bazie aluminium i PET oraz papier powlekany PETEM. Topery do nakładki z dodatkami typu płatki, kuleczki kakaowe etc
Filtracja membranowa jest kluczowa dla tworzenia dodatkowej wartości w mleczarstwie np białka serwatkowe jako istotny składnik nowych produktów, dla tworzenia funkcjonalnej i zdrowej żywności.
Globalny rynek membran dynamicznie się rozwija
Dział filtracji membranowej ma być priorytetową ścieżką rozwoju przemysłu mleczarskiego. Optymalizacja użytkowania membran wymaga szerokiej wiedzy technologicznej – powiedział Jacek Krajewski z Diversey
Krajewski zaprezentował innowacyjne rozwiązania oferowane przez swoją firmę, ograniczające oszczędności wody i mediów w trakcie mycia membran.
Rozwój technologii membranowych nie ma końca.
Adam Głowacki zaprezentował technologię zastosowaną w Zentis do zagęszczania naturalnych barwników