Piąta edycja Kongresu Browarników odbyła się w Ustroniu.
Specjalistyczne panele tematyczne oraz stoiska firm-dostawców dla browarnictwa przyciągnęły ponad 200 przedstawicieli branży. Funkcję Partnera Branżowego pełnił w tym roku Browar w Żywcu. Elementem Kongresu była również wycieczka po żywieckim browarze a także biesiada w żywieckiej piwiarni.
Wszystkim uczestnikom dziękujemy za aktywny udział i doskonałą atmosferę. Zapraszamy za rok.
Prezentacje (kliknij wybraną, aby pobrać)
Uroczyste otwarcie: Jerzy Dwornicki, dyrektor Browaru w Żywcu
– TPM jako droga do doskonałości
Sesja otwierająca – Wyzwania współczesnego browarnictwa
– Trendy i wyzwania rynkowe, Agnieszka Kurzemska, PMR Consulting & Research
– Rynek piwa w Polsce i Europie, Katarzyna Rola, Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej
– Browary rzemieślnicze i kontraktowe. Nowy trend na rynku polskim. Perspektywy rozwoju, Sławomir Dryja, Pacovské Strojírny
– Innowacyjna stacja dealkoholizacji napojów fermentowanych, Martin Jörg, Centec
– Redukcja strat w procesie stabilizacji : najlepsza w klasie oszczędność czasu i kosztów, Cezary Góral, DSM
Panel 1: Jakość i higiena produkcji
– Zapewnienie jakości mikrobiologicznej w browarze, Elżbieta Żyrek, Grupa Żywiec
– Trimeta CD – produkt myjąco-dezynfekujący nowej generacji , Robert Najman, Ecolab
– Bezpieczeństwo mikrobiologiczne w produkcji piwa i napojów słodowych, Maciej Szczepanik, Anti-Germ Polska
– Zmniejszanie kosztów obsługi – Mycie CiP 4.0, Christina Scheer, JUMO
– Technologiczne i techniczne rozwiązania firmy Radex dla sektora browarniczego, Łukasz Goły, Radex
– Technologia Diversey źródłem oszczędności w browarze, Marcin Ciemięga, Diversey
– CLEARAMIC- Filtracja bez ziemi okrzemkowej na membranach ceramicznych, Thomas Hübner, GEA Brewery Systems
Panel 2: Pomiary procesowe i monitoring piwa
– Urządzenia pomiarowe na straży jakości produktu, Janusz Rozumecki, JMR
– ALEX 500 – Niewielki sprzęt – wielkie możliwości – pomiar ALkoholu i EKstraktu w małych browarach, Łukasz Burchacki, Anton Paar
– Nowe metody pomiaru parametrów piwa, Krzysztof Antosik, Ekma
– Krytyczne punkty kontroli procesów technologicznych w browarze. Urządzenia pomiarowe oraz usługi kalibracji, Dariusz Figiel, Endress+Hauser
– Separacja faz – eliminacja strat i poprawa jakości produktu, Michał Janczukowicz, Negele
– Rozwiązania firmy Ruland E&C dedykowane dla branży browarniczej, Piotr Ciepliński, Ruland E&C
Panel 3: Nowe technologie. Zarządzanie mediami i ochrona środowiska w nowoczesnym browarze
– Kogeneracja jako ekologiczne i ekonomiczne rozwiązanie podnoszące bezpieczeństwo energetyczne całego zakładu, Łukasz Wilczyński, KWE
– Nowoczesny wymiennik płytowy jako serce układu pasteryzacji, Radosław Szalacha, JMR
– Wirówki GEA dla browarów rzemieślniczych, Mariusz Barwiński, GEA Westfalia
Panel 4: Surowce i składniki pomocnicze do produkcji. Filtracja i trwałość piwa
– Żywotność drożdży w procesie fermentacji – czynniki wpływające na ich kondycję, Dorota Michałowska, IBPRS
– Wartość energetyczna różnych gatunków piwa i napojów piwnych, Agnieszka Salamon, IBPRS
– Rozwiązania Pall w przemyśle browarniczym, Piotr Ziarko, Pall
– Profil związków lotnych w piwach z dodatkiem surowców niesłodowanych – kukurydzy i ryżu, Adam Siwek, Milena Stachelska, Instytut Technologii Żywności I Gastronomii, PWSIiP w Łomży
Kongres Browarników w wersji angielskiej :
Kontakt do organizatora:
Agencja Promocji Biznesu s.c.
tel. 32- 726 79 47
biuro@apbiznes.pl