Z okazji jubileuszu Browar Zamkowy zaskakuje swoich konsumentów co jakiś czas poszerzając ofertę o pojedyncze
warki piwnych specjalności.
Pierwsza połowa roku poświęcona została belgijskim piwom górnej fermentacji – Belgian
Blond oraz Belgian Dubbel, Witbier oraz Belgian IPA, które uwarzone zostały przy użyciu drożdży pochodzących z belgijskich klasztorów Trapistów.
Uwarzenie piw górnej fermentacji było nie lada wyzwaniem dla browaru. Dolna fermentacja odbywa się w
temperaturach od 10-15°C, górna fermentacja to temperatury wyższe, w okolicach 20°C. Browar wyposażony jest w jedną fermentownię, która schłodzona jest do produkcji piw ze stałej oferty raciborskiego browaru. Pracownicy musieli opracować odmienną technologię, żeby drożdże mogły przefermentować warzone piwo.
W browarze od co najmniej 100 lat używane były wyłącznie drożdże dolnej fermentacji. Pierwsze dwa piwa uwarzyliśmy z myślą o 450-leciu browaru, a przy okazji chcieliśmy pokazać, że nie tylko piwa dolnej fermentacji potrafimy warzyć. Wybraliśmy rejon dosyć charakterystyczny dla piw – Belgię, gdzie historia browarnicza jest bardzo stara i rozwinięta. W piwach jubileuszowych chcemy przybliżyć konsumentom historię warzenia piwa.
Na jesień planowane jest uwarzenie klasycznego czeskiego pilsnera i piwa wędzonego typu grodziski.