Smaczny hydrolizat białka

Arla Foods Ingredients – wiodący dostawca serwatki wykorzystywanej do produkcji odżywek niemowlęcych, produktów żywienia medycznego oraz odżywek dla sportowców a także dla przemysłu piekarniczego i mleczarskiego wprowadził na rynek wysokohydrolizowane białko serwatkowe stosowane do medycznych suplementów diety, które – choć stosowane dotychczas powszechnie dla pacjentów z zaburzeniami trawienia lub złego wchłaniania – oferuje znacznie lepszy profil smakowy niż podobne produkty.

A jak wykazały liczne badania, smak jest kluczowym czynnikiem w przestrzeganiu przez pacjentów reżimów żywieniowych, a niedożywienie jest poważnym problemem dla służby zdrowia na całym świecie, wiąże się bowiem z większym ryzykiem powikłań, wyższą śmiertelnością i gorszą jakością życia, a także zwiększonymi kosztami wynikającymi z dłuższych pobytów w szpitalu i wyższych wskaźników ponownych hospitalizacji.


https://www.arlafoodsingredients.com/medical-nutrition/explore-industry/ingredients–solutions/appealing-medical-foods-need-a-superior-whey-protein-hydrolysate/


https://www.dairyindustries.com/news/37674/new-whey-protein-hydrolysate-offers-better-tasting-medical-nutrition-products/