Dariusz Sapiński: nowości A.d. 2021 z Mlekovity

W 2021 roku firma rozszerzyła swój asortyment o 39 nowości, m.in. z kategorii dania gotowe, produkty funkcjonalne oraz sery, śmietany, serki homogenizowane i lody.

Polacy podejmują coraz bardziej świadome decyzje zakupowe i zdrowiej się odżywiają. Rosną ich oczekiwania, zarówno w stosunku do składu produktu, jak i doznań smakowych. Z drugiej strony poszukują też produktów, które można szybko i wygodnie przygotować. W Mlekovicie konsekwentnie oferujemy konsumentom produkty odpowiadające na ich potrzeby i oczekiwania. Dlatego wytwarzamy m.in. linię produktów o prostym składzie, funkcjonalnych, bez laktozy czy wysokobiałkowych.

Tegoroczne nowości charakteryzują się głównie prostym składem, na przykład, jogurty pitne Dar Pure, zawierają 3 składniki: jogurt, 39% owoców i owies, nie mają laktozy, dodatkowo produkowane są bez dodatku cukru.

W sezon wiosenno-letni firma weszła w tym roku z 15 nowościami w kategorii lodów – w linii Wypasione pojawiły się rożki, kubeczki i litrowa porcja rodzinna, natomiast w linię Kuchmistrza włączona została propozycja dla lodziarni w postaci lodów w proszku włoskich i rzemieślniczych. Tegoroczną premierą produktową są też lody śmietankowe bez laktozy, dostępne w tradycyjnych gałkach.

Nowością w kategorii śmietan jest natomiast śmietana Polska ukwaszana 18%, która produkowana jest z naturalnych składników, czyli mleka i żywych kultur bakterii mlekowych. Natomiast pitna serwatka DarPRO z witaminami zawiera szczegółowo przebadane w Polsce bakterie należące do szczepu Lactobacillus plantarum PL4, których aktywność korzystnie modyfikuje skład mikroflory jelita, zmienionej w wyniku działania czynników zaburzających jej skład.

Firma rozszerzyła również kategorię serów, wprowadzając w 2021 roku m.in. ser Mozzarella & Cheddar wiórki, nowe warianty serów Cheddar, Sokół i Mazdamer w plastrach czy ser pleśniowy La Polle Camembert premium.

Autor tekstu: Dariusz Sapiński, prezes SM Mlekovita