Firma Takasago Electric Inc. pracuje nad technologią warzenia piwa nie z tego świata. Firma twierdzi, że w przyszłości ludzie będą przebywać w kosmosie dłużej niż teraz, dlatego zamierzają umożliwić produkcję sfermentowanej żywności na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej lub w środowiskach pozaziemskich.
Piwo warzone jest poprzez fermentację słodkiej brzeczki wytworzonej ze słodu przy użyciu drożdży. Jeśli fermentacja odbywa się w prawie zerowej grawitacji, tak jak wewnątrz ISS, konieczne jest sztuczne wytworzenie konwekcyjnych przepływów w cieczy.
Firma zamierza jeszcze bardziej zmniejszyć rozmiar swojej maszyny i umieścić ją na rakiecie, która ma zostać wystrzelona w 2024 roku w celu przeprowadzenia eksperymentalnego warzenia piwa.
Firma spodziewa się wielkiego zainteresowanie na napoje alkoholowe i żywność fermentowaną w kosmosie, dlatego dąży do opracowania technologii masowej produkcji takich produktów.
Dążymy do tego, aby w 2030 roku ludzie mogli pić piwo warzone w kosmosie — informuje Naoya Asai, dyrektor zarządzający firmą Takasago Electric Inc.
Źródło: newsinfo.inquirer.net