Niemal setka przedstawicieli przemysłu spożywczego spotkała się w Warszawie na bardzo pracowitym spotkaniu dotyczącym kierunków optymalizacji produkcji. Tematyka Kongresu Liderzy Optymalizacji Produkcji nawiązywała do najważniejszych wyzwań stojących przed sektorem.
Nowe, nieoczywiste rozwiązania i kosmiczne technologie do zastosowania w produkcji żywności? Dlaczego nie? Było też sporo o białych certyfikatach i finansowaniu inwestycji. Liderzy Optymalizacji Produkcji w Przemyśle Spożywczym podzielili się swoimi doświadczeniami z partnerami z innych zakładów spożywczych. Wykłady były tak wciągające, że nawet o godzinie osiemnastej sala była wypełniona słuchaczami po brzegi.
Oto nasza relacja z tego wyjątkowego wydarzenia.
Białe certyfikaty, czyli pieniądze leżą na ulicy
System białych certyfikatów to jeden z lepszych mechanizmów, bo bazuje na rozsądku. Wbrew pozorom, w wielu przypadkach jest on także czynnikiem decydującym o podjęciu decyzji przez inwestora – mówił Dariusz Koc, dyrektor zarządzający KAPE, zachęcając do czynnego udziału w programie. Dyrektor KAPE podkreślał jednocześnie, że za wprowadzenie odnawialnych źródeł energii nie dostajemy białych certyfikatów – pomimo licznych prób nie udało się tego przemycić a URE pilnuje tego jak niepodległości.
Krajowa Agencja Poszanowania Energii jest jedyną agencją rządową która nie dostała złotówki dofinansowania, utrzymując się z prowadzonych realizacji. Zatrudnia grono niezależnych fachowców.
W przemyśle spożywczym w Polsce obserwujemy wskaźnik przyrostu energii – coś się wyraźnie dzieje: może wskaźniki związane z efektywnością energetyczną się wyczerpują lub po prostu nie mają wystarczających priorytetów. Uważam, że w tej działce jest dodatkowy potencjał i warto takie działania podejmować – kontynuował Koc.
Lean jak biblia
Mamy problemy z surowcem oraz gazami technicznymi. Być może część z państwa nie ma automatyzacji i nie ma możliwości codziennego raportowania zużyć. Aby poprawić swoje wydajności – trzeba zrobić porządny audyt i zaproponować dopasowaną inwestycję. Jeśli macie CO2– należy nie tylko go rozprężyć ale na wymienniku wziąć jego energię. Można uzyskać bardzo szybkie zwroty na prostych inwestycjach a lean, moim zdaniem, jest prawie jak biblia – rozpoczął swój referat Lech Maryniak, członek rady programowej AGROindustry.
Próbujemy realizować te założenia, które jeszcze nie są obowiązkowe, nasza centrala w Niemczech narzuca nam i zachęca do wdrażania tych działań. W 2025 roku wszystkie nasze opakowania mają nadawać się w 100% do recyklingu a 70% dostawców mleka ma mieć najwyższą kategorię A w dobrostanie zwierząt. W obu zakładach powstaną farmy fotowoltaiczne o mocy 2 megawatów, co da nam kilkanaście procent naszego zużycia, w Węgrowie budujemy dodatkowo kogenerację, którą chcemy zasilać gazem, a w przyszłości biogazem z pobliskiej biogazowni – opowiadał Dariusz Sadowski z Hochland Polska.
Najtańsza energia to ta, której się nie zużywa. Chodzi o to, aby procesy zużywały jak najmniej ciepła i prądu. Można dużo zużywać a potem to odzyskiwać, my wolimy po prostu zużywać jak najmniej. Nie ma wielkiej tajemnicy że strata kominowa pochodzi z energii, która się pojawia w palniku. Na początku naszej drogi mieliśmy ok. 7% tlenu w spalinach. Szukaliśmy metod – rozpoczął Arkadiusz Kiliński. W swojej szczegółowej prezentacji opowiedział jak, drogą współpracy zespołowej, udało się w Browarze Warka proces absolutnie zoptymalizować.
Tłuste kąski i nisko wiszące owoce
Za co możemy wziąć zwrot kosztów z inwestycji? – pytał retorycznie Radosław Żyłka i jednocześnie odpowiadał, że najłatwiej uzyskać pieniądze za wymianę oświetlenia to tzw. najniżej wiszący owoc. Z kolei izolacje są najbardziej tłustym kąskiem jeśli chodzi o białe certyfikaty Istnieje możliwość że Państwo zrzekacie się białych certyfikatów na rzecz wykonawcy izolacji – firma zarabia sobie na certyfikatach a Państwo macie zaizolowaną instalację. Jest cała masa instalacji na które można nałożyć izolacje prostą metodą – kontynuował Żyłka. Kolejna sprawa to wymiana urządzeń na nowsze – niektóre urządzenia szczególnie chłodnicze są wyeksploatowane – i tak je trzeba wymienić a można wcześniej zrobić audyt i odzyskać część kosztów.
Diagnostyka nie musi być droga
Prosty czujnik pozwalający zrobić pełną diagnostykę to propozycja PePe na optymalizację procesu.
GEA jako optipartner
Szereg rozwiązań z zakresu optymalizacji procesu, redukcji ilości wody płuczącej czy optymalizacji filtracji oferuje Gea. Dla nas zaskoczeniem była usługa z zakresu bezpieczeństwa i higieny produkcji. Wykrywamy pęknięcia w urządzeniach procesowych, naprawiamy na miejscu, w trakcie trwania usługi i nie używamy środków chemicznych – reklamował firmę Tomasz Mierzejek.
Aby oszczędzać – trzeba opomiarować
Krynica Vitamin specjalizuje się w rozlew napojów i napojów mlecznych, dzienna produkcja to 30 ciężarówek zimą, latem 60 ciężarówek. Mamy sześć linii produkcyjnych: cztery do napojów w puszkach, jedną do pet i jedną do szkła. Aby zacząć oszczędzać – najważniejsze jest opomiarowanie całego procesu – rozpoczął swój wykład Michał Jankiewicz z Krynica Vitamin.
xxx
xxx