Liderzy Optymalizacji Produkcji – nasza relacja

Niemal setka przedstawicieli przemysłu spożywczego spotkała się w Warszawie na bardzo pracowitym spotkaniu dotyczącym kierunków optymalizacji produkcji. Tematyka Kongresu Liderzy Optymalizacji Produkcji nawiązywała do najważniejszych wyzwań stojących przed sektorem.

Nowe, nieoczywiste rozwiązania i kosmiczne technologie do zastosowania w produkcji żywności? Dlaczego nie? Było też sporo o białych certyfikatach i finansowaniu inwestycji.  Liderzy Optymalizacji Produkcji w Przemyśle Spożywczym podzielili się swoimi doświadczeniami z partnerami z innych zakładów spożywczych. Wykłady były tak wciągające, że nawet o godzinie osiemnastej sala była wypełniona słuchaczami po brzegi.

Oto nasza relacja z tego wyjątkowego wydarzenia.

 

 

konferencję otworzyli (od lewej): Aleksandra Wojnarowska – Bikotech, Lech Maryniak – AgroIndustry, Dariusz Koc – KAPE SA.

 

Białe certyfikaty, czyli pieniądze leżą na ulicy

System białych certyfikatów to jeden z lepszych mechanizmów, bo bazuje na rozsądku. Wbrew pozorom, w wielu przypadkach jest on także czynnikiem decydującym o podjęciu decyzji przez inwestora – mówił Dariusz Koc, dyrektor zarządzający KAPE, zachęcając do czynnego udziału w programie. Dyrektor KAPE podkreślał jednocześnie, że za wprowadzenie odnawialnych źródeł energii nie dostajemy białych certyfikatów – pomimo licznych prób nie udało się tego przemycić a URE pilnuje tego jak niepodległości.

Krajowa Agencja Poszanowania Energii jest jedyną agencją rządową która nie dostała złotówki dofinansowania, utrzymując się z prowadzonych realizacji. Zatrudnia grono niezależnych fachowców.

W przemyśle  spożywczym w Polsce  obserwujemy wskaźnik przyrostu energii – coś się  wyraźnie dzieje: może wskaźniki związane z efektywnością energetyczną się wyczerpują lub po prostu nie mają wystarczających priorytetów. Uważam, że w tej działce jest dodatkowy potencjał i warto takie działania podejmować – kontynuował Koc.

 

Lean jak biblia

Mamy problemy z surowcem oraz gazami technicznymi. Być może część z państwa nie ma automatyzacji  i nie  ma możliwości codziennego raportowania zużyć. Aby poprawić swoje wydajności – trzeba zrobić porządny audyt i zaproponować  dopasowaną inwestycję. Jeśli  macie CO2– należy nie tylko go rozprężyć ale na wymienniku wziąć jego energię. Można uzyskać bardzo szybkie zwroty na prostych inwestycjach a lean, moim zdaniem,  jest prawie jak biblia – rozpoczął swój referat Lech Maryniak, członek rady programowej AGROindustry.

Żaneta Georgiew oraz Dariusz Sadowski z Hochland opowiedzieli zebranym o inwestycjach obniżających emisje i zużycie mediów w dwóch zakładach produkcyjnych grupy w Polsce

 

Próbujemy realizować te założenia, które jeszcze nie są obowiązkowe, nasza centrala w Niemczech narzuca nam i zachęca do wdrażania tych działań. W 2025 roku wszystkie nasze opakowania mają nadawać się w 100% do recyklingu a 70% dostawców mleka ma mieć najwyższą kategorię A w dobrostanie zwierząt. W obu zakładach powstaną farmy fotowoltaiczne o mocy 2 megawatów, co da nam kilkanaście procent naszego zużycia, w Węgrowie budujemy dodatkowo kogenerację, którą chcemy zasilać gazem, a w przyszłości biogazem z pobliskiej biogazowni – opowiadał Dariusz Sadowski z Hochland Polska.

Arkadiusz Kiliński z Grupy Żywiec podzielił się doświadczeniami z zakresu wieloetapowej modernizacji kotłowni w Browarze Warka

Najtańsza energia to ta, której się nie zużywa. Chodzi o to, aby procesy zużywały jak najmniej ciepła i prądu. Można dużo zużywać a potem to odzyskiwać, my wolimy po prostu zużywać jak najmniej. Nie ma wielkiej tajemnicy że strata kominowa pochodzi z energii, która się pojawia w palniku. Na początku naszej drogi mieliśmy ok. 7% tlenu w spalinach. Szukaliśmy metod – rozpoczął Arkadiusz Kiliński. W swojej szczegółowej prezentacji opowiedział jak, drogą współpracy zespołowej, udało się w Browarze Warka proces absolutnie zoptymalizować.

 

Tłuste kąski i nisko wiszące owoce

Za co możemy wziąć zwrot kosztów z inwestycji? – pytał retorycznie Radosław Żyłka i jednocześnie odpowiadał, że najłatwiej uzyskać pieniądze za wymianę oświetlenia to tzw. najniżej wiszący owoc. Z kolei izolacje są najbardziej tłustym kąskiem jeśli chodzi o białe certyfikaty Istnieje możliwość że Państwo zrzekacie się białych certyfikatów  na rzecz wykonawcy izolacji – firma zarabia sobie na certyfikatach a Państwo macie zaizolowaną instalację. Jest cała masa instalacji na które można nałożyć izolacje prostą metodą – kontynuował Żyłka. Kolejna sprawa to wymiana urządzeń na nowsze – niektóre urządzenia szczególnie chłodnicze są wyeksploatowane – i tak je trzeba wymienić a można wcześniej zrobić audyt i odzyskać część kosztów.

Radosław Żyłka (Żyłka Consulting) przedstawił szereg rozwiązań związanych z pozyskiwaniem białych certyfikatów

Diagnostyka nie musi być droga

Prosty czujnik pozwalający zrobić pełną diagnostykę to propozycja PePe na optymalizację procesu.

Adam Matwiejczyk (PePe) prezentował możliwości optymalizacji produkcji przy zastosowaniu stałego monitoringu pomp Alfa Laval

Alfa Laval ThinkTop V20 – krok w stronę Industry 4.0

 

GEA jako optipartner

Szereg rozwiązań z zakresu optymalizacji procesu, redukcji ilości wody płuczącej czy optymalizacji filtracji oferuje Gea. Dla nas zaskoczeniem była usługa z zakresu bezpieczeństwa i higieny produkcji. Wykrywamy pęknięcia w urządzeniach procesowych, naprawiamy na miejscu, w trakcie trwania usługi i nie używamy środków chemicznych – reklamował firmę Tomasz Mierzejek.

Tomasz Mierzejek zaprezentował portfolio firmy GEA Process Engineering w zakresu optymalizacji procesu

Aby oszczędzać – trzeba opomiarować

Krynica Vitamin specjalizuje się w rozlew napojów i napojów mlecznych, dzienna produkcja to 30 ciężarówek zimą, latem 60 ciężarówek. Mamy sześć linii produkcyjnych: cztery do napojów w puszkach, jedną do pet i jedną do szkła. Aby zacząć oszczędzać – najważniejsze jest opomiarowanie całego procesu – rozpoczął swój wykład Michał Jankiewicz z Krynica Vitamin.

Michał Jankiewicz z firmy Krynica Vitamin opowiedział o doświadczeniach w optymalizacji produkcji, ze szczególnym uwzględnieniem procesu zamkniętego obiegu wody podczas pasteryzacji i sterylizacji. Firma świadczy szeroki zakres usług w zakresie produkcji marek własnych napojów w puszkach, butelkach szklanych oraz PET.

 

xxx

Andrzej Mróz z FineBubble Technologies opowiedział o funkcjach mikronanopęcherzyków i ich możliwym zastosowaniu w procesie optymalizacji

 

Katarzyna Umiejewska (Politechnika Warszawska) opowiedziała optymalizacjach procesów oczyszczania ścieków

xxx

Krzysztof Lis opowiedział o nanotechnologiach w izolacjach

 

Władysław Janikowski (Bip Projekt) zaprezentował ciekawe i proste rozwiązania związane z magazynowaniem chłodu

 

Wiesław Wasilewski (Big Pol) opowiedział o możliwościach finansowania inwestycji w optymalizację produkcji

 

Piotr Krysik z KAPE przedstawił ciekawy referat dotyczący trendów i obowiązków związanych z analizą śladu węglowego w przedsiębiorstwie.

Spotkanie odbyło się 7 marca 2023 w Warszawie