Aspartam: rakotwórczy czy nie? Dowiemy się 14 lipca

Aspartam jest jednym ze słodzików, które można stosować zamiast cukru w ​ żywności i napojach, a także gumach do żucia i pastach do zębów. Można go znaleźć w  niektórych wyrobach cukierniczych i jogurtach.

Jest prawdopodobne, że Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem określi aspartam jako „prawdopodobnie rakotwórczy dla ludzi”. Agencja jest częścią Światowej Organizacji Zdrowia.

Należy podkreślić, że narażenie na czynnik rakotwórczy niekoniecznie oznacza, że ​​zachorujesz na raka. Szereg czynników wpływa na to, czy osoba narażona na działanie czynnika rakotwórczego ostatecznie zachoruje na raka, w tym ilość i czas trwania narażenia, narażenie na inne czynniki środowiskowe oraz podłoże genetyczne danej osoby – stwierdziła jednocześnie Carolyn Hutter, reprezentująca organizację.

Jeśli produkt zawiera aspartam, lista jego składników będzie zawierać  słowo aspartam lub jego symbol E951. Na etykiecie produktu pojawi się również dodatkowe ostrzeżenie, że zawiera źródło fenyloalaniny.

więcej:

https://www.standard.co.uk/news/health/aspartame-cancer-research-agency-sweetener-carcinogen-b1091096.html