Polski Kongres Browarniczy (PKB) to wydarzenie, które raz w roku łączy całą branżę piwną. Tegoroczna edycja odbyła się 6-8 września w Łochowie. Gospodarzem był Browar Warka, zaś sponsorem generalnym firma Ecolab, która w 2023 r. świętuje stulecie swojej działalności. Do Łochowa zjechało 250 przedstawicieli branży. W tym gronie znaleźli się menadżerowie największych browarów w Polsce, liczna grupa piwowarów kraftowych oraz dostawcy technologii.
WARSZTATY
PKB trwał trzy dni i rozpoczął się od warsztatów, które przeprowadzili naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Dr Przemysław Leszczyński oraz Adam Głowacki opowiedzieli o wpływie mikroorganizmów i parametrów fermentacja na smak piwa. – Piwo zepsute, czy innowacyjne? – pytali retorycznie. – To, co u jednych jest wadą, w innym stylu może być zaletą – wyjaśniali, podając przykłady trunków, w których wykorzystano szczepy drożdży, przez niektórych uważanych za zmorę piwowarów. Inną omówioną ciekawostką był proces powstawania i właściwości alkoholi wyższych. Nie mają one nic wspólnego z etanolem, stosowane są w piwach bezalkoholowych, mogą za to nas zaskoczyć tzw. kacem. Warsztaty zakończyła część degustacyjna.
PANEL ZERO
Pierwszego dnia browarnicy wzięli jeszcze udział w panelu dotyczącym nowych technologii. Michał Saks z firmy Fermentis omówił nowy szczep drożdży SafBrew, które w porównaniu z innymi drożdżami, dają mniejsze ryzyko odfermentowania. Kluczowe są jednak odczucia sensoryczne, gdyż SafBrew produkują piwo lekkie, fenolowe i bez wad.
O zaletach przepływomierzy Kersia mówił z kolei Maciej Szczepanik. Te urządzenia analizują parametry mycia instalacji w stosunku do wymogów parametrów zawartych w recepturze.
Sterylizacja parą wodną to rozwiązanie, które skutecznie ogranicza zanieczyszczenia przy produkcji złotego trunku. Technologię omówił Julian Larisch z firmy Donaldson, która podobne rozwiązania wprowadziła już m.in. do przemysłu farmaceutycznego.
Michał Gzylewski przedstawił gwiazdę w portfolio firmy Foss – analizator BeerFoss. Poza badaniem brzeczki urządzenie umożliwia analizę jęczmienia, słodu itd. Ponadto wszelkie wyniki udostępnia on-line.
Mateusz Kinda z STM Group przedstawił poradnik, na które parametry zwracać uwagę przy produkcji piwa. To wieloaspektowa i pracochłonna praca, która przez złożoność bywa pułapką dla wielu piwowarów. Jak uniknąć czyhających problemów? – o tym rozmawiano przy stoisku firmy STM.
Nowoczesny serwis, konserwacja oraz możliwość modyfikacji już gotowych instalacji to domena, którą zajmuje się GEA Process Engineering. O możliwościach firmy opowiedział Bartłomiej Kroczewski, zachwalający m.in. technologię Crack Test, która bezinwazyjnie wykrywa pęknięcia w zbiornikach.
Panel zamknęła prezentacja Doroty Michałowskiej z Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno -Spożywczego. Omówiła temat obciążenia termicznego przy produkcji piwa. Technolodzy produkcji mogli sobie przypomnieć, czym jest reakcja Maillarda, liczba Kolbacha, aldehydy Streckera etc.
UROCZYSTE OTWARCIE
Oficjalne otwarcie Polskiego Kongresu Browarniczego to jedna z kilku uroczystych części wydarzenia. Tym razem inauguracyjny toast piwny na rozpoczęcie Polskiego Kongresu Browarniczego wznieśli Patryk Cieślik, dyrektor browaru Warka, Jacek Chodkowski, sales manager BEV & BREW F&B Ecolab oraz Aleksandra Wojnarowska, prezes wydawnictwa Bikotech Sp. z o.o.
Dyrektor Cieślik opowiedział o nowościach w butelkach piwnych Warki, które są odpowiedzą na zainteresowanie klientów oraz o nowinkach technologicznych w tym browarze. – Jesteśmy digitalowym lighthousem na europejskim morzu browarów – zachwalał. Te słowa można było zweryfikować osobiście ostatniego dnia PKB, podczas wycieczki technicznej do Browaru Warka.
Firma Ecolab to z kolei lider produkcji środków higieny, który stawia sobie coraz ambitniejsze wyzwania. Jacek Chodkowski przedstawił preparaty, które skracają czas mycia o połowę oraz omówił cele Ecolabu związane z poprawą bezpieczeństwa żywności oraz ekologii całej planety. – Już wkrótce osiągniemy taką skalę produkcji, jakby każdy mieszkaniec Ziemi mył ręce dziesięć razy w roku naszymi środkami – zapowiedział.
SESJE TECHNICZNE – NOWE TECHNOLOGIE
Tuż po oficjalnej inauguracji rozpoczęła się pierwsza sesja techniczna. Otworzyła ją prezentacja firmy Hamilton Bonaduz, którą reprezentowała Paula Wiła. Zostały tu omówione optymalizacja kosztów produkcji poprzez oszczędności wypływające z opomiarowania, sensory diagnostyczne oraz optyczne czujniki tlenu.
Firma Balluff wsłuchuje się w trendy geopolityczne oraz głosy konkurencji. Na tej podstawie oferuje usprawnienie produkcji poprzez elektroniczną instrukcję przezbrojenia wraz z weryfikacją poprawności tego procesu. Prezentujący tę ofertę Jarosław Burzawa zachwalał również aplikację, która potrafi przewidzieć nadchodzące remonty parku maszyn.
– Wpisz w wyszukiwarce „najgorsze piwo” i sprawdź swoją pozycję w wynikach – proponował Michał Kowalczuk z BioMerieux. Jeśli za złą jakością piwa stoją bakterie lub dzikie drożdże to czas, aby użyć systemu wykrywającego mikroorganizmy Invisible Sentinel BioMerieux.
Uszkodzone kratki odpływowe, odbojnice przyścienne czy odwodnienie przechwytujące to miejsca, gdzie lubią gromadzić się nieszczęścia produkcji piwa. Aby temu zapobiec warto skorzystać z oferty firmy ACO, producenta systemów odwadniania, o której opowiedział Michał Wiśniewski.
ATOM wprawia w ruch – brzmiał tytuł prezentacji Tomasza Jamrochy z firmy Veolia Water Technologies. Atom to nazwa modułowego systemu do podczyszczania ścieków, dzięki czemu poczujemy ruch w oszczędnościach.
Ofertę firmy Calvatis streścił Jędrzej Gorczyński w zdaniu: ekonomia i skuteczność CIPowania fermentacji i leżakowania. Chemię tego producenta można stosować bez usuwania CO2, bez podgrzewania i z możliwością ponownego wykorzystania kwasu myjącego.
Drugą turę prezentacji technicznych rozpoczął Tomasz Plaskota z PePe. Zaprezentował kompaktowy czujnik Alfa Laval do monitoringu pracy pomp. Urządzenie zasilane baterią działa przez rok i przesyła dane dotyczące wibracji, temperatury i czasu pracy pompy. Czujniki można łączyć w grupy i podpiąć do serwera. – Dla utrzymania ruchu to złoto – zachwalał prelegent.
Równie nowoczesne rozwiązanie dla branży piwowarskiej przedstawił Łukasz Wołoszyn z firmy Endress + Hauser. – Z naszym monitorem fermentacji osiągniecie święty spokój – przekonywał. Ten aparat kompiluje w sumie 29 parametrów fermentacji, a wyniki wizualizuje i porównuje do poprzednich.
Davis 5 to nazwa oprogramowania pomiarowego, które wspomaga kontrolę jakości, a które jest już wykorzystywane m.in. w Browarze Żywiec. To produkt z portfolio firmy Anton Paar, którą na konferencji piwowarskiej reprezentowali Jan Kwiatoń oraz Krzysztof Gilek.
Ugasić pragnienie czy łamać zasady? – na to pytanie odpowiedział Marcin Sadok z firmy Vimax. Producent aromatów przekonywał, że 30 proc. konsumentów poszukuje piw wzbogaconych o witaminy i minerały. Takie i inne łamanie zasad z pewnością nie stoi na przeszkodzie gaszenia pragnienia.
Biofilmy odpowiadają za ok. 90 proc. zakażeń w przemyśle spożywczym i napojowym – podał Marcin Chmielarz z firmy Marjot. Drobnoustroje ukryte pod warstwą macierzy potrafią napsuć w produkcji w najmniej oczekiwanym momencie. Skutecznie można je zwalczać przy użyciu enzymów Marjot, które przerywają macierz biofilmu pozbawiając mikroszkodniki osłony.
O nowoczesnych rozwiązaniach pomiarowych dla browarnictwa mówił Mateusz Galonska z firmy VEGA. Poza czujnikami i oprogramowaniem oferta wyróżnia się bezpłatną infolinią serwisową.
Zawory Bardiani oraz rotacyjne turbiny myjące Scanjet to przewaga nad konkurencją, którą oferuje firma Optiflow. O tym, że instrumenty te przynoszą oszczędności, a do tego nie wymagają specjalistycznego serwisu, mówił Damian Isztwan.
Koncentrat z piwa, podobnie jak z soku czy innych napojów, to prawdopodobnie niedaleka przyszłość. Uzyskanie takiego koncentratu umożliwia system Revos firmy Alfa Laval, który zaprezentował Maciej Głogowski. Jego prezentacja połączona była z degustacją takiego koncentratu, który zredukował objętość trunku do 30 proc. Piwny koncentrat nadawał się do bezpośredniego spożycia, choć znacznie lepiej smakował rozcieńczony wodą gazowaną. Łatwo się domyślić, jakie oszczędności w dystrybucji przyniesie to rozwiązanie.
KULUARY
STREFA STOISK
PANELE TEMATYCZNE i DYSKUSYJNE
Innowacją tegorocznego kongresu piwnego była seria paneli tematycznych. Uczestnicy sami wybierali, w którym z trzech paneli wezmą udział. W części dotyczącej odpowiedzialności społecznej producentów piwa była mowa o działaniach branży w aspekcie ograniczania negatywnych zjawisk związanych ze spożyciem złotego trunku przez nieletnich, kobiety w ciąży i kierowców. Akcje te omówili Bartłomiej Morzycki ze związku Browary Polskie oraz specjalistka od komunikacji Elżbieta Radzka – Ferenc.
W panelu o piwach kraftowych była mowa o tym, na jakie pułapki uważać przy rozwoju i prowadzeniu małego browaru. Temat rozwinął Krzysztof Pronobis z Browaru Gryfus.
Nowe technologie to panel, w którym zaprezentowano metodę odkażania światłem pulsacyjnym (Anna Moutier), aspekty filtracji na świecach filtracyjnych (Grzegorz Pasztalaniec, Eaton Filtration) oraz modyfikację instalacji odzysku piwa z drożdży (Krzysztof Kucharczyk, Arcyksiążęcy Browar w Żywcu).
Panel surowce i składniki do produkcji składał się prelekcji o pulpach owocowych, jako nowatorskich dodatków do piwa (Marek Gruszfeld, PPUH Rogowski) i prezentacji ekstraktów słodowo – chmielowych, które w naturalny sposób mogą poprawić lub zmodyfikować aromat, kolor i smak piwa (Cezary Góral, Biochem-Art).
Panel „Piwo w handlu” objął prezentację trendów etykiet piwnych (Grzegorz Brzyszko, Perła Browary Lubelskie) oraz rozmowę z Joanną Stankiewicz z Centrum Monitorowania Rynku. Wyzwania browarnictwa to nazwa szóstego modułu panelowego, w którym skupiono się na nadchodzącym systemem kaucyjnym i ewentualnych rozwiązaniach.
GALA BROWARNICZA
Drugi dzień Polskiego Kongresu Browarniczego zwieńczyła uroczysta gala, podczas której wręczono medale w konkursach Good Beer oraz Piwne Akordy. Nagrody odebrali również laureaci nagród Piwna Osobowość, konkursów Krok do sukcesu oraz Ekoinwestor.
Prezentujemy tegorocznych medalistów:
WYCIECZKA TECHNICZNA
Ostatniego dnia konferencji w Łochowie uczestnicy udali się na wycieczkę techniczną, gdzie zwiedzali zakład i poznawali tajniki produkcji tegorocznego gospodarza Polskiego Kongresu Browarniczego – Browaru w Warce.
Wszyscy piwowarzy spotkają się w doborowym gronie już za rok, na kolejnej edycji Polskiego Kongresu Browarniczego – największego wydarzenia branży browarniczej w Polsce.
Polski Kongres Browarniczy odbywa się nieprzerwanie od 2011 roku. Wraz z kongresem odbywa się wiele wydarzeń towarzyszących: Profesjonalny Konkurs Piwa Good Beer, Konkurs Piwnych Innowacji Piwne Akordy, Strefa Inspiracji oraz Wystawa Piwa. Organizatorem wydarzenia jest Wydawnictwo Bikotech sp zoo.