Pokarmy roślinne i zwierzęce działają w symbiotyczny sposób, poprawiając zdrowie ludzi. Natomiast naśladowanie żywności pochodzenia zwierzęcego przy użyciu izolowanych białek roślinnych, tłuszczów, witamin i minerałów nie oddaje całej złożoności odżywczej naturalnej żywności – wynika z artykułu Plant-Based Meats, Human Health, and Climate Change
Źródła żywności w swoim naturalnym stanie zawierają tysiące związków, które mogą mieć wpływ na zdrowie ludzi. Pomimo porównywalnych paneli danych żywieniowych, spodziewane są istotne różnice żywieniowe między mięsem wołowym a jego roślinną alternatywą ze względu na różnice w ich głównym źródle pochodzenia (bydło, soja i groch).
Nowatorskie alternatywy dla mięsa powinny być traktowane jako alternatywy pod względem doznań sensorycznych, ale nie jako zamiennik składników odżywczych mięsa. Oczekuje się, że zarówno wołowina, jak i produkty roślinne będą miały do odegrania znaczącą rolę w naszym przyszłym zaopatrzeniu w żywność – czytamy w opracowaniu.
https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fsufs.2020.00128/full