Dieta zdrowa i przyjazna dla środowiska – nowe narzędzie WHO

Zrównoważone modele profilowania żywności opublikowane w The Lancet Planetary Health, proponują procedurę znakowania żywności zgodnie z jej środowiskiem i wartościami odżywczymi. Modele te mogą wspierać i zachęcać decydentów do tworzenia bardziej zrównoważonych systemów żywnościowych, które umożliwiają konsumentom dokonywanie świadomych wyborów dotyczących ich diety.

Obecne spożycie żywności to  zużywanie cennych zasobów

Niezdrowa dieta jest główną przyczyną zachorowalności i śmiertelności oraz  jest czynnikiem ryzyka wielu chorób niezakaźnych w tym: chorób układu krążenia, cukrzycy i raka.

W samej Unii Europejskiej niezdrowa dieta powoduje około 1 miliona zgonów każdego roku.

Jednocześnie produkcja i konsumpcja produktów spożywczych odpowiada za około 30% całkowitej światowej emisji gazów cieplarnianych.

W odpowiedzi na ten trend nowe badanie przeprowadzone przez naukowców z Europejskiego Biura ds. Zapobiegania i Kontroli Chorób Niezakaźnych WHO oraz z Uniwersytetu Oksfordzkiego skoncentrowało się na modelach profilowania żywności, aby stworzyć bardziej pożywne i przyjazne dla środowiska łańcuchy dostaw żywności.

Modele profilowania żywności: to zrównoważona przyszłość

W badaniu dokonano przeglądu współczesnych modeli profilowania żywności, które można nazwać zrównoważonymi – tych, które oceniają zarówno właściwości środowiskowe, jak i odżywcze różnych produktów spożywczych. Modele zrównoważonego profilowania żywności służą jako podstawa naukowa do etykietowania żywności zgodnie z jej wpływem na środowisko i uwzględniają wartości odżywcze.

Jeśli etykiety na produktach spożywczych zawierają informacje o tym, jak zdrowa i przyjazna dla środowiska jest określona żywność, to pomogą konsumentom podejmować lepsze decyzje dotyczące ich diety i środowiska.  

Wszystkie modele profilowania żywności ocenione w badaniu WHO mierzą emisje gazów cieplarnianych związane z produkcją żywności. Ale to nie jest jedyny czynnik, o którym należy pamiętać, rozważając zrównoważony charakter produktu spożywczego. Wyniki przeglądu wskazują, że istnieje co najmniej 18 różnych wskaźników środowiskowych, które można wykorzystać do oceny zrównoważenia produktów spożywczych. Na tej podstawie możemy stworzyć narzędzie do promowania zrównoważonego odżywiania w ramach zdrowia publicznego w całym europejskim regionie WHO.

Podsumowując, zapewnienie odpowiedniego odżywiania w granicach planety jest kluczem do osiągnięcia międzynarodowych celów zdrowotnych i środowiskowych, takich jak cele zawarte w celach zrównoważonego rozwoju ONZ, Porozumieniu Paryskim i Europejskim Programie Pracy WHO 2020-2025 (European Programme of Work).

Źródło: https://www.euro.who.int/en/health-topics/disease-prevention/food-safety/news/news/2021/11/too-much-for-one-planet-who-study-proposes-new-tools-to-make-our-diets-healthy-and-environmentally-friendly