Wiosenne Warsztaty Sokownicze i Napojowe A.D. 2024 już za nami. Tym razem producenci soków i napojów spotkali się w Elblągu, aby poznać nowe technologie, trendy, aby wymienić się doświadczeniami.
Eliza Iwaniszyn w prezentacji dotyczącej kontroli urzędowych wskazała główne impulsy, które determinują kontrole planowe i interwencyjne. Głównymi okazują się zewnętrzne donosy m.in klienci, byli pracownicy, czy konkurencja. Ciekawostką, którą przedstawiła prelegentka była informacja, że liderem pod względem liczby kontroli planowych jest Kraków.
Ada Marciniak z Kancelarii Doradztwa Celnego i Podatkowego przybliżyła uczestnikom pewne aspekty wprowadzenia opłaty cukrowej. Głównie skupiła się na problemach, przytaczając kilka procesów, które miały miejsce już w trakcie obowiązywania opłaty.
Krzysztof Hornicki (Krajowy System Kaucyjny ZWROTKA S.A.) przedstawił zasady działania systemu kaucyjnego. Opowiedział jakie planuje się zasady wprowadzić, jak będzie to wyglądało względem producenta i podkreślił, że dla klienta ma być to poczucie ochrony środowiska.
Kolejną prezentację przedstawił Cezary Góral z Biochem-art. Prelegent rozpoczął wystąpienie słowami „Spróbujmy zastosować surowce do produkcji piwa w napojach.”, po czym przedstawił możliwości wykorzystania ekstraktów słodowych w tego typu produktach.
Marek Gogola w trakcie swojej prezentacji mówił o jakości, która skupia się głównie na wymaganiach konsumenta. Przy omówieniu analizy sensorycznej zwracał również uwagę na aromaty, które zapamiętujemy przez obrazy i sytuacje.
Jędrzej Gorczyński, przedstawiciel firmy Calvatis w swojej prezentacji podkreślił, że najlepsza dezynfekcja to przede wszystkim odpowiednio dobrany produkt.
Sporą dawkę wiedzy na temat biofilmów przedstawił Marcin Chmielarz z firmy Marjot, który przekazał jak pozbyć się ich przy pomocy mycia enzymatycznego.
W kolejnym dniu warsztatów swój wykład przedstawił Ryszard Rafałowski z Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego. Dokładnie wytłumaczył termin fałszowanej żywności, przedstawił metody fałszowania i zwrócił uwagę, że wraz z rozwojem rynku soków wrasta problem ich fałszowania.
Warsztaty zakończyły się zwiedzaniem Browaru w Elblągu.
Zapraszamy do udziału w jesiennym spotkaniu: