Niczym niezastąpione masło

Rynek masła w pigułce
Produkcja masła na świecie wzrasta i wynosi obecnie ok. 11 mln ton. Poważnym producentem masła są kraje UE,
w których łączna jego produkcja wynosi ok. 2,2 mln ton, z czego prawie 10% produkowane jest w Polsce. Przeciętne roczne spożycie masła na osobę w kraju wynosi ponad 4,6-4,7 kg. Obok tradycyjnego masła o przeciętnej 82% zawartości tłuszczu do grupy tłuszczów mlecznych przeznaczonych do smarowania pieczywa, zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 1308/2013, należą jeszcze: masło o zawartości ¾ tłuszczu (60-62%), masło półtłuste oraz trzy rodzaje tzw. tłuszczów mlecznych do smarowania, odpowiednio o zawartości tłuszczu: poniżej 39%; powyżej 41% i poniżej 60%; powyżej 62% i poniżej 80%. Tak różnorodny asortyment w/w produktów jest odpowiednio znakowany na opakowaniach zbiorczych oraz oczywiście na opakowaniach jednostkowych, a produkowany jest przez przemysł mleczarski w celu zabezpieczenia potrzeb coraz bardziej wymagających konsumentów.