Niczym niezastąpione masło

Opakowanie ma znaczenie

Odpowiadając na potrzeby różnych grup konsumentów w/w produkty mogą być pakowane w różne i o zróżnicowanej gramaturze opakowania jednostkowe, począwszy od tradycyjnej kostki poprzez osełki, tuby czy też stosunkowo rzadko opakowania z tworzyw sztucznych (głównie do maseł smakowych). Niezależnie od formy opakowania produkty o tej samej nazwie (np. masło, masło ekstra, masło o zawartości ¾ tłuszczu, masło półtłuste czy też tłuszcz mleczny do smarowania X% tłuszczu) mają ten sam skład i cechy jakościowe. Czyli to samo masło ekstra może być pakowane w formie kostki i osełki.

Ze względu na specyficzny skład masła materiałom opakowaniowym stawia się określone wymagania, w tym m.in.: brak negatywnego wpływu na cechy smakowo-zapachowe produktu; zadowalającą odporność na wilgoć, a także zmiany temperatury; odporność na tłuszcz; odporność na przenikanie substancji zapachowych, wysoką jakość higieniczną, dobre właściwości mechaniczne, właściwe zabezpieczenie produktu przed działaniem światła. Coraz częściej stosowane są również materiały w pełni biodegradowalne, proekologiczne. Należy pamiętać jednak, że opakowanie powinno umożliwić konsumentowi dokonanie świadomego zakupu, dzięki pełnej informacji odnośnie składników, jakości oraz innych właściwości towaru oraz sprzyjać rosnącej efektywności w marketingu i stale zmierzać w kierunku pełnego zaspokojenia oczekiwań. Informacje podane na opakowaniu środka spożywczego, istotne ze względu na ochronę zdrowia lub życia człowieka, nie powinny wprowadzać konsumenta w błąd tekstem lub znakiem graficznym, oraz przypisywać środkowi spożywczemu cech, których nie posiada.

Stop fałszerzom
Konsument musi bezwzględnie otrzymywać informację o częściowej substytucji tłuszczu mlekowego olejami roślinnymi w przypadku oferowanych w handlu tłuszczów złożonych z produktów roślinnych i zwierzęcych (tzw. miksów). W tym przypadku należy podawać dodatkową informację o zakresie zamiany tłuszczu mlekowego innymi tłuszczami, najczęściej olejami, a w wykazie stosowanych składników – informację o rodzaju stosowanego oleju. Brak takiej informacji, a szczególnie dystrybuowanie takiego produktu jako tradycyjnego masło ekstra, kwalifikować należy jako niezgodne z prawem fałszowanie, bardzo łatwe już dzisiaj do wykrycia dzięki zastosowaniu: chromatograficznego oznaczania składu kwasów tłuszczowych, składu triacylogliceroli, zawartości tokoferoli, analizy fitosteroli, czy też krzywych topnienia/krzepnięcia techniką DSC.